Виртуелни музеј Дунава

Музеј града Београда

Музеј града Београда основан је 5. октобра 1903. године. Tог дана у Регистру Општине града Београда забележена је одлука о смештају општинског музеја у Народни музеј, у једну посебну собу на чијим је вратима номиновано: „Општински музеј“. Од тог времена крајње рудиментарног обличја, Музеј града Београда је нарастао с количинама, квалитетима и разноврсностима музејских предмета и збирки, односно покретних културних добара, али је та једна соба остала предуго метафорично присутна у животу Музеја.

Почетком другог века свог постојања, Музеј града Београда броји 132.000 предмета који су званично регистровани. Од тог броја, респектабилног, а у понечему и застрашујућег, сигурно је битнија разноврсност предмета које скупља и баштини.

Музеј чине три главна одељења у оквиру којих се прикупљају, штите и истраживачки обрађују покретна културна добра: Археолошко, Историјско и Одељење за историју културе и уметности. Уз њих делују и Одељење за конзервацију и Документациони центар.

У саставу Музеја града Београда су Конак кнегиње Љубице, Музеј Паје Јовановића, Спомен-музеј Иве Андрића, Музеј Јована Цвијића, Музеј Томе Росандића, Музеј Бањичког логора, Завичајни музеј Земуна, Музеј Младеновца, Археолошко налазиште Винча, Збирка икона Секулић, као и велики број непокретних и покретних легата које су својевремено град или сами уметници, научници и други знаменити грађани поверили Музеју на старање.

Током последњих деценија Музеј града Београда је био институција противуречности. С једне стране, ту су респектабилне збирке одавно врло богатог устројства и потпуно јасна заинтересованост београдске и шире јавности за историју овога града. С друге стране, пак, смештај Музеја града Београда, кроз капацитете за чување блага које му је поверено, био је годинама сраман. Уз недостатак Сталне поставке и простора за њу, институција је дочекала прве године новог века.

У децембру 2006. Скупштина града Београда доделила је Музеју града Београда зграду Нове војне академије, грађену 1899. године, у улици Ресавској 40. У годинама које следе планирана је њена реконструкција и коначно отварање Музеја каквог наш град заслужује.

(текст: Музеј града Београда)

Галерија

Контакт

Музеј града Београда

Змај Јовина 1
11000 Београд
Србија
тел:   +381 (0)11/ 32 83 504
факс: +381 (0)11/ 32 83 504
web: www.mgb.org.rs
e-mail: office@mgb.org.rs